Предой
Какво | Social Event |
---|---|
Кога |
2010-01-01 от 00:00 до 00:05 |
Добавяне на събитието към календар |
vCal (Windows, Linux) iCal (Mac OS X) |
Предуй - в някои райони на страната обредно доене на овцете, което се извършва сутринта на Гергьовден от стопанина в дома му или от овчаря на кошарата извън селото. Ведрото, в което ще доят овцете, е окичено с венец от различни цветя и зеленина (набрани от вечерта или същата сутрин) и вързани с червен конец или мартеница. Върху него слагат и прясно опечен хляб с дупка в средата. В така нареденото ведро издояват първата оагнила се овца. Ако агнето е мъжко, се дава в дар (курбан) на св. Георги, ако е женско се оставя за разплод. В Северозападна България овчарят изкопава дупка в кошарата и върху нея слага ведрото. След доенето полива малко мляко върху яйце (някъде то е червено великденско яйце) и го закопава в дупката. Вярва се, че то ще пази стадото от магии и болести. В зап. райони млада булка или девойка търкаля между стадото хляба, през който е текло млякото. По това на коя страна ще се обърне хлябът, се гадае за количеството мляко. Зелени клонки окачват на съдовете за мляко и млечни произведения, по кошарата и др. стопански постройки, за доброто отглеждане на стадата и увеличаване на млякото.